לה ביידר

La Bayadère
בפעם הראשונה בישראל



בליווי 45 רקדני תיאטרון הבלט של בית האופרה מצ'ליאבינסק
Chelyabinsk State Academic Opera & Ballet Theatre
בהפקה עשירה של הבלט הקלאסי
החל מתאריך 22/11 לחמש הופעות בתל אביב, חיפה, באר שבע וירושלים

שני כוכבי בלט הבולשוי ממוסקבה, 45 רקדנים מתיאטרון הבלט של האופרה של צ'ליאבינסק, מאות תלבושות, תפאורת ענק בהפקה בימתית מלאה בפעם הראשונה על הבמה בישראל של הבלט לה ביידר (רקדנית המקדש) למוסיקה של לודוויג מינקוס עם הכוריאוגרפיה מאת מריוס פטיפה בציון 200 שנה להולדתו.

הבלט לה ביידר נחשב לאחד הבלט הרוסיים הגדולים. הוא נוצר במיוחד לכבודה של הרקדנית הנודעת יקטרינה ואזם. במופע מיוחד של הבלט האימפריאלי בסנט פטרבורג.
מיד בהצגת הבכורה בשנת 1877 נחשבה היצירה כאחת מיצירות המופת של הכוריאוגרף פטיפה ובמיוחד הסצינה המפורסמת "בממלכת הצללים" בה מתמלאת הבמה ברקדניות רבות בחצאיות טוטו לבנות ומהלכות קסם על הצופים. הסצינה הזו קיבלה חיים משלה ועד היום מרבים להציג אותה בערבי בלט שונים. הגרסאות הרבות של "לה ביידר" אשר מועלות היום מושפעות מן הגרסה שהעלה בלט קירוב בשנת 1941. בשנת 1980 העלתה הפרימה בלרינה נטליה מקרובה גרסה משלה לבלט, בתיאטרון הבלט האמריקאי, היתה זו הפעם הראשונה שהבלט הוצג במערב במלואו. מאז הוא מוצג בכל העולם בכל להקות המחול החשובות.

סיפורם של הביידר, רקדנית המקדש ניקייה, והלוחם סולור, שנשבעו שבועת אמונים נצחית אחד לשני. אלא שאהבתם נתקלת בקשיים, הכהן הגדול גם הוא מאוהב ברקדנית, וראג'ה דוגמטה בחר בסולור לשאת לאישה את בתו גמזאטי. ניקייה מבלי לדעת על ההסדר מסכימה לרקוד בטקס האירוסים של השניים. זהו סיפור על אהבה, קנאה, מלחמה וניצחונם של הרוח והאהבה באווירה אקזוטית. בלט עשיר עם עשרות משתתפים ומאות תלבושות ותפאורה גדולה, הכוללת פיל ענק שייבנה במיוחד בארץ בהוראות מדויקות מהנהלת הלהקה.
סולני הבלט הם שנים מרקדני הבולשוי הבולטים בימינו: יוליה סטפנובה, מיכאיל לובוחין


אודות התיאטרון
תיאטרון הבלט של בית האופרה מצ'ליאבינסק על שם המלחין גלינקה נוסד בשנת 1956. הגרעין המייסד של להקת הבלט הגיע מרקדנים שסיימו את לימודיהם בלנינגרד, סנט פטרבורג. וכך נוצרה הלקה שמהר מאד זכתה לשם ברחבי ברית המועצות, הלהקה רקדה את מיטב הבלטים הקלאסיים. כמו כן יצרו עבור הלהקה יוצרים רבים ויצירות מוסיקליות נכתבו במיוחד עבורן. את התיאטרון ניהל שנים רבות אחד המנצחים הבולטים בתקופתו מאסטרו זאק. רקדני הלהקה הופיעו ברחבי העולם והעלו יצירות קלאסיות רבות בהם לה ביידר, ופקיטה מאת מינקוס ואזמרלדה מאת פוני ועוד.

מנהל להקת הבלט היום הוא יורי קלבצוב, שהיה גם רקדן ראשי בבלט הבולשוי.
קלבצוב למד אצל גדולי הרקדנים והיוצרים בבלט הרוסי: גלינה אולנובה, יורי גריגורוביץ', יקטרינה מקסימובה ועוד רבים וטובים. הוא הופיע עם הבולשוי ברחבי העולם, והעמיד יצירות בלהקות בלט שונות ברחבי רוסיה. רעייתו גם היא רקדנית בולשוי לשעבר אלינה פלשינה. בביקורה בארץ יעביר קלבצוב כיתות אמן לרקדנים במרכז ביכורי העיתים בתל אביב.


200 שנה להולדת הכוריאוגרף פטיפה
מריוס פטיפה נולד בשנת 1818 בצרפת בעיר מרסיי. ילדותו עברה בנדודים בעקבות עבודתם של הוריו האמנים.  הקריירה של פטיפה כרקדן החלה בפריז, משם בבורדו ובהמשך בתיאטרון המלכותי במדריד. ב-1847 קרה אירוע מחולל בקריירה שלו כשהוזמן כרקדן ראשי לסנט פטרבורג שם הופיע בתיאטרון המרינסקי. לאחר שמונה שנים בהן התבסס כרקדן בעל שם בתיאטרון המרינסקי העלה ב-1855 את הבלט הראשון שלו ככוריאוגרף. כאמור ב-1877 עלה המופע שלו "לה ביידר" למוסיקה של מינקוס. כשמינקוס יצא לגמלאות, פנה התיאטרון לצ'ייקובסקי לכתוב את המוזיקה ליצירה הבאה של פטיפה "היפייפיה הנרדמת" שעלתה ב-1890 ונחשבת עד היום לאחד משיאי הבלט בכל הזמנים. ב-1892 עלה המופע "מפצח האגוזים" שבו מפאת מחלה פטיפה היה רק יותר שותף. שנה אחר כך עלה במרינסקי "אגם הברבורים" לציון מותו של צ'ייקובסקי. היה זה עיבוד מחודש של פטיפה לבלט המפורסם שקודם לכן לא הועלה במרינסקי. פטיפה המשיך לעבוד גם אחרי גיל 80 עד שהרופאים המליצו לו לקחת צעד אחורה. הוא עבר לגור בחצי האי קרים. שם הלך לעולמו בשנת 1907 ונקבר בסנט פטרבורג.

סולני הבולשוי יוליה סטפנובה ומיכאיל לובוחין עם 45 רקדני בלט בית האופרה של צ'ליאבינסק בפעם הראשונה בישראל לה ביידר למוסיקה של מינקוס עם הכוריאוגרפיה מאת פטיפה לציון 200 שנה להולדתו.


מועדי ההופעות
היכל התרבות בתל אביב       יום חמישי 22/11/2018
                                        יום שישי 23/11/2018

אודיטוריום חיפה                  יום ראשון 25/11/2018

המשכן לאמנויות באר שבע    יום שני 26/11/2018
להזמנת כרטיסים כנסו לאתר 
איוונטים https://www.eventim.co.il/labayadere
או בטלפון 9066 *
לקבוצות וארגונים: 054-9100055
או לאתר בראבו https://bravo.org.il/announce/60283
   או בטלפון 3221 *

תיאטרון ירושלים                  יום שלישי 27/11/2018
להזמנת כרטיסים בירושלים כנסו לאתר בימות,
או בטלפון 6226 *.

מחירי כרטיסים 170-330 
הפקה בישראל: רומן רבינוביץ'

תגובות